Ångesten som gömmer sig bakom kulisserna

Som det ser ut idag med sociala medier och vikten av ett personligt varumärke är det lätt att tro att det mesta är guld och gröna skogar för precis alla, alla utom en själv. Verkligheten är dock ofta en annan! Vi tror på att lyfta på locket ibland och prata om det som inte är lika rosenrött. Alltid är det någon som kan känna igen sig och få kraft av att inte vara ensam.

De senaste månader har varit en stor omställning och utmaning för oss i vårt arbetsliv. Även om vi har jobbat ihop som parhästar i flera år var vi tidigare en del av ett större team och stylade lägenheter på löpande band inför försäljning. Från att ha haft en ganska inrutad och trygg tillvaro har vi kastat oss ut i ovissheten under eget namn för att följa hjärtat, utvecklas, byta inriktning och vara våra egna avsändare. Vägen mot drömmen hittills har varken varit spikrak eller glamourös även om det kanske ser ut så på ytan.

Den största omställningen är att vi spenderar mycket mer tid hemma på både gott och ont. De flesta jobb vi gör just nu innebär nämligen att sitta framför datorn med planering och sammanställning av material av olika slag. Det vi kan sakna mest med det är bristen på fysisk aktivitet samtidigt som vi uppskattar att slippa flänga runt och kånka möbler dagarna i ända. Den största utmaningen å andra sidan är ångesten över att inte få ihop det rent ekonomiskt. Det är en ständig kamp att dra in nog många uppdrag men också att få skäligt betalt som frilans, i synnerhet inom ett konstnärligt yrke. Det är inte heller lätt att tränga igenom bruset. Det vill säga att få uppmärksamhet och kontakt med folket som kan erbjuda jobb. Alla är upptagna och konkurrensen med all talang där ute är stenhård. I allt detta måste vi dock med klumpen i maggropen ständigt skaka av oss, jobba på, tänka nytt och kläcka idéer för att framåt är det enda alternativet. Det där med att lita till magkänslan har nog aldrig varit mer aktuellt! Den hjälper oss att ta beslut när det inte finns några nedskrivna svar och säger att vi inte ska ge upp. Än finns hoppet att det kommer en tid när uppdragen kommer in i en jämnare ström allteftersom vi får chansen att visa vad vi går för.

För att vända på myntet är det massor med saker vi älskar med vår nya situation. Friheten att ta beslut och styra sin egen tid är en. Den enorma energi som infinner sig av att vi ror vår egen båt (som vi dessutom har byggt själva) är en annan. Till på köpet har ingen av oss har någonsin känt ett större driv, bara en sådan sak! Om du själv funderar på att starta eget och stå på egna ben måste vi därför säga att det är värt det. Även om det kan vara läskigt och svårt att kasta loss kommer du garanterat utvecklas och bli en lite bättre människa i slutändan. Har du viljan och brinner tillräckligt för något lyckas du förr eller senare. Så är det bara. Och du! Våga prata öppet och ärligt om din situation, du vet aldrig vem som kan sträcka ut en hjälpande hand på vägen mot ditt mål.