Årskrönika: tankar och reflektioner kring vårt 2017

Goals-2018-front.jpg

Detta året har gått i rasande fart och på karriärsfronten har vi tagit ett stort kliv. Det har i allra högsta grad varit ett händelserikt år som har bjudit på både bra och mindre bra saker som vi skrev i ett tidigare inlägg. Med allt detta bakom oss tänkte vi reflektera och titta tillbaka på det gångna året men även blicka framåt inför nästa. Med lite perspektiv lär vi oss alltid något av det som har hänt om det får tugga igenom maskineriet en gång till och vi tittar på det med öppna ögon - i synnerhet misstagen. Så våra vänner, här kommer 3 karriärsmässiga lågpunkter och lika många höjdpunkter från år 2017 men även några tankar inför det som komma skall. Är du nyfiken på att läsa vårt första gemensamma inlägg där vi intervjuade varandra i början av året hittar du det här. (Bilder via Pinterest / bord Francesco Balzano)

Lågpunkter

  1. Vi är kontrollmänniskor ut i fingerspetsarna och vill gärna ha någon form av garanti för hur saker och ting ska bli. Därför har det varit tufft för oss att ge oss ut i det okända och ta klivet att driva vidare i egen regi. Det var ett läskigt steg att ta men av flera olika skäl också ett nödvändigt sådant. För det första sinade uppdragen hos vår uppdragsgivare och redan innan dess var vi i behov av bättre ekonomi. Att vi behövde utvecklas var också en stor anledning. Växtvärken kändes ändå ut i fingerspetsarna och längtan efter total kreativ frihet gjorde sig ständigt påmind. Trots att det var ett nödvändigt steg har ovissheten kring om vi ska lyckas ha tillräckligt med jobb nog för att få det att gå runt har tärt något enormt! Här har det varit otroligt värdefullt att ha varandra - att vi turas om att peppa och vara den starke - och lita till den inre rösten som säger att vi är på rätt väg.
  2. Om vi går djupare in på den ekonomiska biten är det inte alltid det lättaste för oss med ett konstnärligt yrke. Att få en rimlig summa för det faktiska jobb vi gör, den tiden vi lägger ner och det värde vi skapar är inte alltid en självklarhet. Oftast finns ingen budget till oss stylister (eller låter det bara så?) och vårt jobb prioriteras i många fall sist i ledet. Det är en ständig kamp att förklara sig, hävda sin rätt och gå på styva linan för att få skäligt betalt. Vi kan bara konstatera att det hade varit fantastiskt om vi kunde se in i framtiden inför varje uppdrag för att se vilket värde vi faktiskt skapar för företaget i fråga och sedan ta betalt utifrån det. Mattesnille med stark känsla för framtid och marknad någon?
  3. Vi upplever emellanåt att vår bransch är en aning beräknande och följar-förblindad. Vi ser en uppåtgående trend att det inte spelar någon roll hur duktig du egentligen är på ditt yrke - det som räknas är hur många följare du har på Instagram. Vårt skapande är ruskigt klurigt att mäta, sätta siffror på eller få ett betyg i. Därför är det ibland svårt att på förhand visa vilket engagemang vi lägger ner och vilken kunskap vi besitter för en potentiell kund - varför de ska välja oss istället för någon som har 100 K på Instagram. I vissa fall är en sådan person säkert helt rätt för jobbet och skapar stor genomslagskraft men det behöver inte alltid vara så. Skapar du något som inte talar rätt språk spelar det ingen roll hur många som scrollar förbi budskapet.

Höjdpunkter

  1. Även om vi upplever att vi jobbar i motvind vissa gånger känns vårt beslut om att bli en stylistduo som det bästa som hänt på väldigt länge. Det är en frihet som kreatör att få flyga fritt och kunna påverka och styra sina egna uppdrag. Det är värt varenda minut av slit och vi hoppas såklart att vi kommer att uppleva det så även i framtiden. Vi är faktiskt stolta över oss själva att vi vågade och allt vi har åstadkommit hittills! Att vi har varandra och har ett sådant fint flow ihop är vi också galet tacksamma för.
  2. Jisses vad fort vi skaffar oss muskler av att trampa vatten och vara ute på hal is - det är smått fantastiskt! Vi måste ha lärt oss mer det senaste månaderna än vi har gjort på väldigt länge. Alla nya möten, alla förhandlingar, allt kaos och att hålla i kartan själva från start till mål har gjort sitt. En av de största missarna vi har gjort är att räkna för lågt i tidsåtgång för diverse uppdrag men erfarenheten har gett oss bättre glasögon. Allt tar tid även om vi är flinka och snabba i stegen. Ännu ett exempel på något vi lärt oss är att vissa förhandlingar bör ske face to face. Då är det mycket lättare att känna av situationen och komma fram till en win-win-lösning. Ett besked på mail kan lätt ignoreras och du riskerar att mottagaren springer åt motsatt håll utan diskussion.
  3. Grädden på moset är alla de som har trott på oss och då menar vi inte enbart våra nära, kära och vänners bekanta utan alla underbara företag. Det har inneburit många glädjeskutt och härliga pirr i magen när vi har fått den där förfrågan och sedan ett - vi kör! Vi vill passa på att tacka de som har satsat på oss under året för att vi fick förtroendet. Vi har lärt oss något under varje unik process och hoppas att ni ser att vi har gett allt i utbyte. Stort tack - Residence, IKEA livet hemma, Ogeborg, Domo Design, House of Beatniks, Nordiska Kök och Smålands Skinnmanufaktur.

Med blicken mot 2018...

Först och främst vill vi att vårt samarbete med Domo Design som vi släpper i februari ska bli så bra som vi hoppas på. Det är första gången vi designar en monter och samarbetar på detta sätt vilket känns en aning nervkittlande nu när allt närmar sig mål men också väldigt roligt förstås. Vi vet att allt stöt och blöt kommer vara värt det när vi väl kan kan landa och inser att vi har lyckats prestera efter bästa förmåga och gått den extra milen. Det är lite som att vinna på lotteri för oss när vi har tagit oss igenom ett sådant projekt. I det stora hela ser vi fram emot ett riktigt roligt år där vi bibehåller goda relationer och skapar nya kontakter som gör att vi växer tillsammans och tar ännu några kliv framåt i rätt riktning. Vi vill ha utmaningar, testa nya vägar, våga ännu mer och inte fundera så mycket utan bara köra. Ett nypa-oss-i-armen projekt skulle inte sitta helt fel! Kort och gott är vi hungriga, nyfikna och taggade på ett nytt år och tar med oss mycket positivitet inför 2018.