En gråmulen tisdag och världens saftigaste sockerkaka

Nej, vi lovar att detta inte ska bli någon matblogg! Det finns redan så många andra som gör det med bravur. Just idag var det dock en sockerkaka som stal showen och då måste den få göra det här med tänker vi. Idag har varit en sådan där konstig dag när timmarna bara flyger iväg och vi funderar vad vi har fått gjort egentligen. Såhär i efterhand kan vi dock konstatera att vi har betat av frisörbesök, flertalet mail, ett möte och gjort det första utkastet till en produktplåtning. Som inledningen antyder var det bästa av allt helt klart kakan som Elin svängde ihop mitt i allt tangentknapprande. Den var fluffig, saftig och samtidigt sådär sockrigt frasig i kanterna. Mums! Det vore ett brott att inte langa vidare receptet så här kommer det. Har du en stund över kan det vara en god idé att röra ihop en egen till eftermiddagskaffet och toppa gärna med en skvätt vaniljsås.

Ugn 175 grader / 2 ägg / 2 dl strösocker / 50 g smör / 1 dl mjölk / 2,75 dl vetemjöl / 1 msk vaniljsocker / 1,5 tsk bakpulver

  1. Smöra och bröa en form (ca 1,5 L)
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält matfettet och tillsätt mjölken (om mor Elin får bestämma slänger du ner en klick extra smör för saftighetens skull). Rör ner blandningen i bunken.
  3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 min. Öppna ugnsluckan så lite som möjligt under gräddningen, annars kan kakan sjunka ihop. Låt kakan stå kvar någon minut i formen innan du stjälper upp den.