Formex trendspaning AW18 - materialen och färgerna som är heta i höst

I veckan har vi varit på Formex och spanat efter färger, former och material inför höstens alla projekt. Mycket av det som visades har vi tidigare sett men vi tycker ändå att vi kommit tillbaka med ryggsäcken full av tankar och inspiration. Det är alltid särskilt roligt se ny och spännande design växa fram främst från unga och oetablerade kreatörer. Vi är kanske inte de vassaste knivarna i lådan när det gäller att dokumentera i ren journalist-anda men det vi tagit till oss och lagt på minnet har vi kokat ihop till ett mood som ska visualisera våra känningar från mässan. Nedan finner ni även en liten summering med inslag som vi tror på i höst!

70 och 90-tal / 70 och 90-tals influenser är hett i höst där bruna, brända och varma toner är i fokus. Något på temat som vi sett och gillar är manchester på soffor och andra stoppmöbler. Träpanel på väggar med både slät och ribbad struktur samt rumsavdelare i form av spaljéer kommer med full kraft. Perforerad plåt och mönstrade textilier är också något vi ser och sätter tummen upp för!

Blomsterarrangemang / Spretiga och pampiga arrangemang med snittblommor såg vi i nästintill varje hörn. Kreationerna bestod av en härlig blandning av stora pampiga snitt, torkade blommor, grönsaker, grönaste grönt och visset. Galet och härligt befriande!

Hållbara och miljövänliga material / Allt som har med naturen och vår planet att göra är såklart oerhört viktigt och speglas även i inredning och formgivnings-sfären. Som vi varit inne på många gånger så är kvalité och hantverk, närproducerat, naturmaterial och ekologiska produkter något som är på allas läppar och är här för att stanna.

Färger / De färger som är på tapeten är bland annat rostigt, beiget, off-white och fesgult men också senap, blått, rosa och rött i varierande kulörthet. En kombination som syns här var är en nedtonad grund med accenter av en knalligare färg, exempelvis kornblått.

Trä och grovhugget / Som vi var inne på i vårt förra inlägg så är trä trendigt i olika tappningar och utformningar.

Glaskonst / Glaset har fått en välförtjänt revival och vi har stött på mängder av fantastifulla vaser, skålar och skulpturer.

Keramik och hantverk / Gedigen och klassisk keramik av det något grövre slaget med ruffig glasyr känns mitt i prick just nu. Ett ypperligt exempel på detta var keramikern Stefan Anderssons utställning där hans bästa kreationer från de senaste åren visades upp. På samma tema ser vi också tendenser hur vi blickar tillbaka mot det traditionella hantverket med bodyr och allmoge som ledord. Poppig och lekfull keramik håller också i sig för er som gillar det.