Mini-intervju: Alexandra Nilasdotter

Alexandra-Nilasdotter-front-1.jpg

"Jag ville bli bra på att dreja bara av den anledningen att det var så himla svårt. Jag har alltid haft en vilja att bli riktigt bra på det jag gör och är nördig för hantverket och detaljerna."

 

 

Det kan ibland vara svårt att ringa in en persons skapande i ord för att upplevelsen av det är så mångfacetterad. Keramikern och produktdesignern Alexandra Nilasdotters arbete faller in i den kategorin. Därför får vi ta sats för att landa i en beskrivning som som gör henne och hantverket rättvisa. Alexandra är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Danmark och arbetar nu med att tillverka både funktionella och unika objekt med drejskivan som främsta verktyg. Det är ingen hemlighet att vi beundrar det hon gör eftersom vi har jobbat med hennes skapelser tidigare. Mycket av vår förtjusning ligger i Alexandras utsökta känsla för form och perfektion som återspeglas i den vackra och minimalistiska keramiken. Verken har en balanserad symmetri som känns i magen, ofta med pudersläta ytor och imponerande linjer som blicken blir harmonisk av att följa. För oss väcker hennes föremål en nyfikenhet med sina olika utformningar som gör att vi vill vända och vrida, använda och betrakta. Spänningen ligger även i att Alexandra suddar ut gränserna mellan det vardagliga och finrummet då många av bruksföremålen liksom de unika objekten är skulpturala mästerverk i våra ögon. Efter att ha tagit del av hennes svar har det varit intressant att se hur tydligt hennes personlighet känns igen i det som kommer ur hennes hand - läs och upptäck det du med. Ha en skön söndag!

Site - Studio Nilasdotter / Instagram - Nilasdotter

 

Vem är Alexandra Nilasdotter?

Jag är född och uppväxt i ett litet samhälle i Skåne i början på 90-talet och har så länge jag kan minnas drömt om något annat. Min familj är sportintresserad så det föll sig naturligt att jag från tidig ålder började med sport. Jag tror idrotten har gett mig ett fokus som jag nu kan använda för att nå mina mål för jag är väldigt målriktad, envis och drivs av att lära mig nya saker.

Jag bor med min partner och kollega i Stockholm där jag arbetar med min keramik, både med unika objekt och produktion. Tillsammans med Liu Chien Kuang driver jag även designstudion Normal Object Factory.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

Under gymnasietiden gick jag tekniskt linje och hade drömmar om att bli arkitekt men mitt i allt kom jag över en drejskiva och fastnade. Jag ville bli bra på att dreja bara av den anledningen att det var så himla svårt. Jag har alltid haft en vilja att bli riktigt bra på det jag gör och är nördig för hantverket och detaljerna. Att det sedan skulle visa sig att andra människor uppskattar resultatet var aldrig något jag egentligen strävat efter.

Vad driver dig i ditt arbete?

Min största drivkraft har alltid varit att bli bättre rent hantverksmässigt, att ständigt utvecklas och utmana mig själv i mitt arbete med leran. Eftersom att jag är lärd från hantverkare ser jag mitt arbete som hantverk mer än konst. Jag drivs av att starta och driva olika typer av projekt, helst i team med andra duktiga människor men också av att sätta upp nya mål och arbeta strategiskt för att uppnå dem.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Att sluta vara så självkritisk, att kunna stanna upp och se tillbaka på vad jag har gjort och kanske fira ibland. Jag har har lovat mig själv att försöka unna mig mer istället för att gå direkt över till nästa projekt och ge mig själv tid till att reflektera.

I din karriär, vad är du mest stolt över?

Att jag har vågat. Att jag har trott på mina projekt när ingen annan har det. Att jag har kunnat vara envis och starkt och någonstans vetat att det kommer att gå. Jag har spenderat många somrar med hårt arbete för andra keramiker för att lära mig hantverket och försöka tjäna pengar. Det gjorde att jag ganska tidigt kunde köpa min första egna ugn och drejskiva.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Att få arbeta vidare med påbörjade projekt och nya spännande samarbeten och utställningar som kommer ta form under året. Både för mitt keramiska arbete och produktion samt för Normal Object Factory. Jag drömmer om att utveckla konceptet omkring Normal Object Factory och att få ut fler produkter på marknaden lika mycket som jag drömmer om att spendera timmar vid drejskivan och gå hem med lera under naglarna. Att finna en balans.

Har du något du vill tipsa om?

Jämför dig inte med andra, det tar så mycket energi.