Mini-intervju: Emily Laye

Skärmavbild-2018-01-21-kl.-12.08.34.png

"Jag upplevs nog som ganska lugn och ordentlig jobbmässigt men är mer oorganiserad och snurrig privat om man frågar min sambo. Han kommer ofta hem till något typ av stök eller fotostudio jag byggt i vardagsrummet."

 

Emily Laye jobbar som fotograf inom mode- och inredningsbranschen med bas i Stockholm. Vi har haft ynnesten att jobba tillsammans med henne en gång och ser gärna att det blir fler. Hon har den där magiska blicken som ger henne förmågan att fånga stämningar på bild som når fram till betraktaren. Hennes bilder har ett djup och på något vis säger de mer än vad du kan se med blotta ögat. Enligt våra erfarenheter är Emily en lugn, jordnära och otroligt proffsig person med en genuin framtoning. Det känns tryggt att jobba tillsammans med henne då hon tar sitt yrke på största allvar och är mycket noggrann med det hon skapar - egenskaper som vi värdesätter något enormt. Emily är kort och gott en sådan person som du vill ha i ditt team för att nå bästa resultat eftersom hon inte ger sig förrän målet är nått. Vi är så glada att Emily har tagit sig tiden att svara på våra frågor och hoppas att du tycker det är intressant att få lära känna henne lite mer.

Site - Emily Laye / Instagram - Emily Laye

 

Vem är Emily Laye?

Jag bor och har studio i Vasastan, Stockholm. Jag är nyfiken, envis och tänker ofta att det mesta löser sig. Jag upplevs nog som ganska lugn och ordentlig jobbmässigt men är mer oorganiserad och snurrig privat om man frågar min sambo. Han kommer ofta hem till något typ av stök eller fotostudio jag byggt i vardagsrummet. Jag älskar att ha olika projekt på gång, jobb som privat, då går jag all in och börjar skriva listor och planera. Det kan ibland sluta i roliga jobb eller i ingenting men då har jag fått ur mig det som snurrar i huvudet den veckan. Jag blir stressad av för mycket saker runtomkring mig så jag rensar minst en gång i månaden, allt från papper till verktygslådan. Det är något jag har gjort sedan jag var barn.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

Jag bodde i Hong Kong ett år och det var först där jag kände att det var fotograf jag verkligen ville jobba som. Det var befriande att vara helt ifrån sin hemstad och bo på en så annorlunda plats, som att starta om från noll igen.

Vad driver dig i ditt arbete?

Jag gör mycket på känsla! Får jag inte utlopp för min kreativitet blir jag uttråkad och stressad. Då blir det så naturligt att få ett driv. Att jobba med någon som har bra energi och liknande idéer ger också otroligt mycket.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Att planera min tid har jag alltid haft svårt för, att stänga av jobbet. Det är så lätt att jobba på kvällar och helger för att jag kan. Det är ju bara jag som bestämmer vilket ibland är problemet.

I din karriär, vad är du mest stolt över?

Måste nog vara att jag inte gav upp när jag var yngre. Det hade varit så lätt gjort men jag hade nog alltid ångrat det. Att något vissa ser som en hobby faktiskt är mitt arbete som jag älskar.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Att träffa fler nya människor att göra spännande samarbeten med. Jag hoppas också att jag i framtiden kommer uppskatta mitt jobb lika mycket som jag gör idag.

Har du något du vill tipsa om?

Att inte ta sig själv på för stort allvar. Det kan hindra en och man blir aldrig nöjd. Alla projekt och samarbeten blir inte exakt som man tänkt sig när det är många inblandade. Men när man jobbar med människor man knappt behöver prata med för att man är så synkade är det underbart.

Vill man jobba som fotograf tycker jag bästa skolan är att jobba som assistent. Då får du tidigt se hur verkligheten ser ut. Det är inget du kan få förklarat för dig utan måste upplevas. Sena kvällar, kundkontakt, packa utrustning etc. Men det är värt varje tung väska man släpat på tidiga morgnar eller sena kvällar.