Mini-intervju: Emma Stridh

Skärmavbild-2018-04-21-kl.-11.18.20.png

Det var inte längesedan formgivaren Emma Stridh lade studierna vid Beckmans Designhögskola bakom sig men trots det har hon redan gjort ett märkvärt avtryck. Vi fick upp ögonen för henne genom examensarbetet ”Ground Settings” som visades på Formex 2017 och även tilldelades Svenskt Tenns årliga designstipendium. Arbetet som bestod av olika bruksföremål, ett bord och en pall förmedlade att Emma har en stark känsla för linjer, kombinationer och förfinad finish men också att hon har något att berätta. I denna skapandeprocess visade hon likheterna med kockens varsamma och experimentella sätt att tillreda en måltid genom att förhålla sig till materialen som om de vore ingredienser. Vi imponeras av Emmas orädda lek med kontraster då hon har förmågan att föra samman vitt skilda material som förstärker varandra i mötet. Hennes enkla och rena uttryck med tydlig och ibland robust form är också något vi tilltalas av. Det ska bli spännande att följa hennes utveckling och med tanke på bilder vi sett via Designkontoret - ett samarbete med Robert Wettebrandt - ser den minst sagt spännande ut. Trevlig läsning och söndag!

Site - emmastridh.com / Instagram - @emmarstridh / Instagram - @designkontoret

 

Vem är Emma Stridh?

Jag gick ut från Beckmans Designhögskola i våras och har efter det arbetat med inredning till ett arkitektkontor i Stockholm samtidigt som jag formger produkter och möbler tillsammans med min kollega Robert Wettebrandt. För mig går fritid och jobb ihop för att det är det roligaste jag vet. Jag är lustdriven och blir oftast väldigt känslomässigt engagerad i alla projekt jag tar mig an. Jag gillar att arbeta med många saker samtidigt och startar hela tiden upp nya projekt och samarbeten. Jag går igång på nya idéer och är väldigt känslostyrd. När jag tappar fokus eller behöver rensa tankarna gör jag gärna något med händerna, då lagar jag mat, drejar, flyttar runt objekt i min lägenhet eller krafsar i rabatten. Detta ger mig såväl avkoppling som inspiration.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

Det var nog när jag började på Beckmans och förstod att jag kunde hålla på med mitt intresse på heltid. Jag visste tidigt att jag ville gå på skolan, dock på modelinjen då jag var praktikant hos Bea Szenfeld när jag gick nian. Efter en ettårig utbildning på Konstskolan i Stockholm förstod jag ganska snabbt att det var produkt/möbelformgivning jag ville söka mig vidare till. Under första året fick jag ett stipendium från Skultuna och fick då möjlighet att tillverka en produkt för deras ordinarie sortiment. Det resulterade i Liv sticklingshus som kom ut nu i mars. En annan stor del av startpunken var när jag och min samarbetspartner Robert Wettebrandt hittade varandra och startade Designkontoret där vi tillsammans ritade produkter till Designtorget. Då förstod jag storheten i ett sammarbeta med andra, hur mycket det ger mig och min utveckling. I vårt fall föll det sig väldigt naturligt och enkelt. Vi kompletterar varandra bra då vi är väldigt olika som personer och arbetar på olika sätt. Jag och Robert har en öppen dialog och möts alltid på mitten då vi har samma syn på formgivning.

Vad driver dig i ditt arbete?

Jag tror strävan efter att vilja göra något nytt och prova nya saker, trots att jag inte alltid vet vad det innebär, är det som driver mig framåt i mitt arbete. Det kan liknas vid en nyfikenhet och även en envishet. Det är också viktigt för mig att hela tiden söka inspiration och uppdatera mig för att kunna vara driven. Jag brukar då ofta ta till vissa nämnda knep för att ladda upp inspirationsbanken.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Det är nog att jag har svårt att fokusera på en sak i taget eller att avgränsa mina nya projekt. Jag gör ofta listor på listor och planerar när saker och ting ska göras för att inte få tidsbrist i slutet, som det dock ofta blir. Däremot gör tidsbristen mig mer effektiv och prioriterande. Enligt mig är det då jag arbetar som bäst. Eftersom jag fortfarande är i början av min karriär är en av de stora utmaningarna självklart att fortsättningsvis hitta vägar och möjligheter för en fortsatt sådan.

I din karriär, vad är du mest stolt över?

Att jag vågar lita på min magkänsla när det gäller att ta vissa beslut. För mig är det viktigt att det känns helt bra i magen för om det inte gör det blir jag ofta missnöjd med resultatet. Det är inte alltid lätt att våga lita på magkänslan eftersom det är svårt att veta vad den ens är och framför allt kan den vara komplicerat att motivera för andra. Genom att ändå försöka följa min känsla känner jag att det har lett mig där jag är idag och det är jag stolt över.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Just nu skulle jag vilja få möjlighet att arbeta med fler större inrednings-/produkts-/ och möbelprojekt som pirrar i kroppen. Som exempelvis när jag ser en perfekt färgkombination, en härlig struktur eller en perfekt avvägd form.

Har du något du vill tipsa om?

Dela med dig av dina erfarenheter och samarbeta med någon du tycker om och respekterar. Våga lita på den där känslan i magen som oftast leder dig dit du vill i slutändan. Mitt slutgiltiga tips är att vara öppen för ny kunskap, nya synsätt och nya arbetssätt - det kan leda till oanade erfarenheter!