Mini-intervju: Frida Johannesson och Linda Kåhed

Skärmavbild-2018-04-08-kl.-10.31.48.png

"Att våga göra något som inte finns på marknaden och verkligen tro på det krävs en massa naivitet. Visst, allt blir inte som man tänkt sig men friskt vågat, hälften vunnet!"

Duon Frida Johannesson och Linda Kåhed är grundarna bakom det magnifika klädmärket Sunday Stockholm. Deras resa tillsammans tog fart under studietiden på Textilhögskolan i Borås där deras likheter gällande design och business länkade dem samman. Idag säljer varumärket välsydda designerplagg, accessoarer, smycken och keramik i en minimalistisk anda. Kläderna är i vår mening ett måste i garderoben då de är väl utformade och sitter perfekt på kroppen samtidigt som de kan kombineras i oändlighet. Vi gillar verkligen hur de blandar fantastiska material och fina strukturer med snygga snitt på ett självklart och bekvämt sätt. Det är bara att konstatera att de har tagit det avslappnade modet till en ny nivå! I höstas lanserade Frida och Johanna en kollektion tillsammans med andra kreatörer som de valt att kalla för Sunday Art. Kollektionen som innehåller både konst och träskulpturer i udda former och färger fick välförtjänt spridning i media och är även det ett fint koncept att satsa på. Med facit i hand märks det tydligt att det är två kreativa själar som håller i tyglarna, tänker stort och vill framåt bakom märket Sunday. För oss som också jobbar på två har det varit väldigt roligt att se hur andra i ett liknande partnerskap relaterar till varandra med likheter, olikheter och driv. Hoppas ni blir lika inspirerade som vi av att läsa deras svar!

Site - Sunday Stockholm / Instagram - Sunday Stockholm

 

Vilka är Frida och Linda? 

Vi är väldigt nära vänner och på många sätt är vi ganska olika men delar samma värdegrund och kompletterar därför varandra så bra. Vi är ytterst sällan oense. Linda skulle nog beskrivas som lite mer strukturerad och metodisk medan Frida ofta lever i ett ”organiserat kaos”. Vi båda är kvicka i tanken, använder oss av mycket "sunt förnuft" och blir lätt helt galet passionerade i projekt. Det har nog alltid legat en liten entreprenörsdjävul i oss! Vi är båda utbildade till Textilekonomer och har de senaste 10 åren jobbat som inköpare och produktutvecklare på olika företag inom mode- och sportindustrin. Vi försöker hålla privatliv och arbetsliv isär i den mån det går men vi måste erkänna att det kan vara svårt då Lindas sambo är Sundays fotograf och Fridas sambo är Sundays Art Director.

Vad skulle ni säga var startpunkten för där ni är i er karriär idag?

Vi träffade varandra under utbildningen på Textilhögskolan. Under tiden vi pluggade startade vi en liten designbutik i Borås som vi drev under något år och sålde kläder från designstudenterna samt mindre svenska märken. Vi tror att det var där vi förstod hur lika vi var i vårt intresse för design och business - att vi skulle starta ytterligare ett företag ihop var inte några konstigheter.

Vad driver er i ert arbete?

En blandning av kreativitet, naivitet och "göra en bra deal". Det är också väldigt lustfyllt att ha friheten som egenföretagare att få tänka och skapa fritt - det är ju vi själva som sätter begränsningarna. Med Sunday jobbar vi mer projektbaserat än kollektionsbaserat. Detta innebär att istället för att rutinmässigt jobba fram en säljkollektion varje säsong tar vi hjälp av andra projekt för att få varumärket levande och utvecklande. Vi har t.ex. samarbetat med konstnärer och tagit inspiration från dem in i kollektioner, plåtningar och kampanjer.

Att våga göra något som inte finns på marknaden och verkligen tro på det krävs en massa naivitet. Visst, allt blir inte som man tänkt sig men friskt vågat, hälften vunnet! Att vi älskar att göra bra affärer är nog den drivkraft som tar oss längst när det kommer till den ekonomiska biten i att köra eget. I dagsläget har vi inget vidare förhandlingsutrymme mot våra leverantörer då vi är så små men vi vet vad som kan kompromissas på och kan vara smarta i hur och vart vi gör våra inköp. Varje gång en order trillar in slår våra hjärtan volter!

Vad är er största arbetsrelaterade utmaning?

Att hitta balansen mellan just kreativitet och naivitet med affärstänkande och sunt förnuft.

I er karriär, vad är ni mest stolta över?

Att vi vågade ta steget att starta Sunday.

När det kommer till ert arbete, vad drömmer ni om just nu?

Att kunna fortsätta kombinera vårt nio till fem-jobb med Sunday. Vi har planer på att Sunday ska fortsätta växa med spännande samarbeten och nya affärsmodeller. Just nu spånar vi på för fullt och kommer inom det närmsta året kunna avslöja mer...

Har ni något ni vill tipsa om?

Jobba inte över, ta fyra veckor semester och sovmorgon på söndagar. Och glöm inte att se dig omkring - de närmaste kontakterna är oftast den bästa hjälpen!