Mini-intervju: Hanna Nova Beatrice

Skärmavbild-2018-01-07-kl.-12.17.51.png

"För mig är det viktigt att vila tankarna på något som intresserar mig, ett pågående projekt eller en idé, det ger tillvaron lyster och mening."

 

Hanna Nova Beatrice är chefredaktör på Residence Magazine som hon driver med bravur tillsammans med sina kollegor i “Team Ressan”. Hanna är en hard-working-woman med många strängar på sin lyra. Förutom att hon håller i trådarna på redaktionen har hon även startat det internationella magasinet My Residence, kurerat flera utställningar och gett ut böcker. Listan kan göras lång! Hanna har en karismatisk pondus, en skärpa och ett Skalman-liknande lugn som vi avundas. När det gäller att ta en scen äger hon den på ett avslappnat sätt vilket gör henne till den perfekta värden. Med sin skarpa blick för vad som är intressant och nyfikenhet för historien bakom förgyller Hanna branschen genom att lyfta fram nutidens design och trender. I sammanhanget kommer hennes talang för att uttrycka sig och måla med ord väl till pass då de förstärker och ramar in budskapet. Det är inte varje dag vi möter någon med så många bollar i luften som fortfarande är vaken, cool och inspirerande. Vi är mer än stolta över att få vara en del av teamet och blogga för tidningen som hon har under sina vingar. Ha en riktigt skön söndag nu!

Instagram - Hanna Nova Beatrice

 

Med dina egna ord, vem är Hanna?

Jag arbetar som chefredaktör, har gjort en rad böcker och utställningar och modererar ofta paneldebatter. Jag är lustdriven, djupt intresserad av det vi omger oss med och hur vi påverkas av det, och jag tycker om både den kreativa och affärsmässiga delen av det. Jag tycker om att fånga arkitektur, design och boende i text och bild, och att paketera det formmässigt. Min pappa drev en liten antikvitetshandel när jag var liten, som barn följde jag med honom på auktioner och bakluckeloppisar, lärde mig uppskatta och se, njöt av ljuden när han restaurerade möbler och såg honom på djupet uppskatta vackra ting. Men jag såg också honom sälja objekten vidare. Jag ärvde något både från honom och min mamma, som arbetade som journalist. För mig är det viktigt att vila tankarna på något som intresserar mig, ett pågående projekt eller en idé, det ger tillvaron lyster och mening.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

Jag har en spretig utbildning i modefoto, journalistik och designhistoria bakom mig, och jag har haft nytta av allt. Men det var oerhört viktigt för mig, efter tolv år i London som journalist för TV och print, att flytta hem till Sverige och börja göra tidning. Jag startade Plaza Deco, drev Plaza Interiör ett tag, samt tidningen Form innan jag till slut kom till Residence. Att ge ut mina första böcker var också en viktig milstolpe. Det är ganska exakt tio år sedan jag flyttade tillbaka till Sverige, och kombinationen av ett internationellt nätverk och ett skandinaviskt har berikat mig mycket.

Vad driver dig i ditt arbete?

Jag är och har alltid varit oerhört intresserad av det vi omger oss med, från boenden till möbler och objekt och vill fånga det och kommunicera det. Jag älskar hela processen; från arkitekten eller formgivarens första tankar till arbetet på fabriken, producentens roll på marknaden, kommunikationen och distributionen. Samt hur vi påverkas av saker och ting, och hur man skapar boenden som ger mening och välbefinnande. Sedan tycker jag om att skapa mot en uttalad målgrupp, med en läsare i åtanke. Om jag gör en tidning handlar det inte om mig, utan om dem som den ska nå.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Just nu, att skapa mycket med lite. I en tid med minskade resurser i media är det viktigt att få alla på en redaktion att känna sig sedda, känna fortsatt lust och inte gå vilse i för mycket arbete. Sedan tror jag starkt på finprint och global distribution, något som såklart är en utmaning att få ett förlag som har annan fokus att hantera. Men jag är väldigt tacksam över att de lät mig göra det internationella bookazinet My Residence.

I din karriär, vad är du mest stolt över?

Jag är stolt över att kunna kombinera kärleken till den kreativa aspekten - att skapa en fantastisk produkt - med affärsdrivet tänk. Några höjdpunkter är den stora utställningen på Arkdes med Lotta Agaton och Note design studio 2016, boken Behind the scenes in the design industry, att ha fått Residence på fötter när den var nära nedläggning och att ha startat My Residence. Jag vill tillägga att mycket av detta hade varit omöjligt utan ett grymt team.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Jag vill göra två nummer av My Residence i år, med starka teman. Och jag vill göra en bok jag funderat på länge, som inte fokuserar på design som de tidigare, utan på inredning och miljöer. Inredning får ofta en sekundär roll i designsfären, ändå är det just miljöerna där möblerna porträtteras och används som ger dem ett sammanhang.

Har du något du vill tipsa om?

Jag tänker allt mer på den typen av kunskap som bygger på många års erfarenhet. Det är lätt att dras med i jakten på det snabbfotade nya, och glömma bort att värdesätta den expertis som bygger på många års hårt arbete. Det är kanske mer en tanke än ett tips, men det är värt att ha i åtanke när allt går så fort.