Mini-intervju: Jenny Jernström

Jenny-Jernström-front.jpg

"När jag skulle ut i arbetslivet var jag orolig att jag inte skulle vara tillräckligt bra på något och fick för mig att jag borde fokuserat på en enda sak istället men det visade sig att min bredd var en styrka."

 

Jenny Jernström jobbar som creative director och designer och driver Studio Dom tillsammans med maken Niklas. Med en lång erfarenhet av branschen väver de samman design och marknadsföring och hjälper företag att få fram sin röst. Vi hade äran att lära känna Jenny i samband med att hon tog fram vår grafiska profil. Redan efter första mötet förstod vi att det var en enormt kunnig och proffsig person vi hade framför oss med en tydlig och balanserad estetik. Ett par möten senare fick vi - förutom ett välarbetat förslag på en grafisk profil - även en fin vänskap och en ny samarbetspartner. Det är inte ofta du stöter på pålitliga och noggranna personer som även är öppna och hjärtliga. Jenny är allt detta samtidigt som hon har ett driv som smittar av sig och vi inspireras väldigt mycket av. Hon har även en avundsvärd förmåga att hålla huvudet kallt och hitta lösningar i stressade situationer vilket vi har bevittnat på nära håll. Alla dessa egenskaper återspeglas i Jennys arbete och gör det till en fröjd att samarbeta med henne. Med detta sagt har det varit spännande att ta del av Jennys resa i karriären och vi ser fram emot att följa fortsättningen. Trevlig andra advent!

Site - Studio Dom / Instagram - Jenny Jernström och Studio dom 

 

Vem är Jenny Jernström?

Jag växte upp i Stockholm tidigt 80-tal i en släkt full av kreativitet och egenföretagare. På ena sidan fanns en hel arme ensamma och uppfinningsrika starka kvinnor som kokade soppa på en spik och ångade på för egen maskin. På andra sidan var det framgångsrika egenföretagare som levde i någon slags anrik och ödmjuk överflöd men kämpade hårt, de visste vart skåpet skulle stå och pratade alltid om att man inte får något gratis i livet. Ur det kommer en enorm envishet, arbetsmoral och driv, men också en ödmjukhet att uppskatta det lilla och hitta lösningar även när det tycks omöjligt. Jag har alltid varit intresserad av ordning, men inte i just bemärkelsen ordning och reda utan snarare hur saker förhåller sig till varandra.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

Jag tror det är en rad händelser. Jag valde bild och form i mellanstadiet och det löpte på ända genom gymnasiet, och jag var egentligen inte intresserad av något annat men hade ingen aning om vad jag skulle jobba med eller studera vidare till så jag följde med en tjejkompis till USA för att renovera hus. Det var första gången jag såg New York och kom i kontakt med arkitekter och formgivare. När jag kom hem stressade jag upp mig över att jag inte hade en utstakad bana och sökte ett jobb som konfektionsansvarig och fick snabbt lära mig om målgrupper, exponering och försäljning. Jag fick upp ögonen för reklambranschen och började läsa grafisk design men min dåvarande pojkvän tyckte jag skulle stå i en blomsteraffär och inte "hålla på", så jag gjorde slut och flyttade till London för att plugga vidare. I England fick jag en utbytesplats i glasdesign hemma i Sverige och blev efter det intresserad av produktdesign och för att göra det kort så ledde det fram till att jag senare flyttade till New York för att läsa industridesign. När jag skulle ut i arbetslivet var jag orolig att jag inte skulle vara tillräckligt bra på något och fick för mig att jag borde fokuserat på en enda sak istället men det visade sig att min bredd var en styrka. Jag startade en studio tillsammans med två andra som vi drev i ett år innan vi var påväg i olika riktningar och fick frågan om att börja föreläsa på ett universitet och tog även en anställning som grafisk designer och senare AD. När företaget flyttade till Köpenhamn flyttade jag istället till Göteborg och jobbade på och frilansade i många år. I våras startade jag och Niclas som jag driver Studio Dom tillsammans med upp vårt samarbete och det känns som min karriär precis har börjat. Och jag känner mig fortfarande livrädd och modig varje dag. Resan har varit både lång och bitvis väldigt tuff.

Vad driver dig i ditt arbete?

Jag blir otroligt motiverad av att se till helheten och en övergripande vision, även när jag sitter med en mindre produktion eller del och slutar aldrig fängslas av hur exempelvis en ny identitet kan förflytta hela uppfattningen om ett varumärke, en produkt eller till och med en plats. Inspiration samlar jag överalltifrån och hämtar mycket ur långa nördiga samtal och spekulationer om strategier och varumärken, framtiden och hur vi skulle må bra av att jobba och leva. När allt kommer omkring handlar det för mig i grund och botten om mänskliga behov och en outtröttlig nyfikenhet över hur saker och ting sitter ihop och hur mycket det går att förenkla något innan det blir obegripbart. Sen hittar jag ett stort driv i samarbeten. Jag går igång så hårt ibland under den kreativa fasen och måste tänka på att lägga band på mig själv och komma ihåg att jag anses vara en vuxen människa. Att det inte alltid är socialt accepterat att hoppa jämfota och skjuta iväg engelska termer och lyckoljud högt.

 I din karriär, vad är du mest stolt över?

Att jag vågat. Det går sällan en dag utan att jag får användning av något jag lagt på hyllan och trott varit en onödig omväg eller inte värderat. Det har visat sig att min bredd har möjliggjort så mycket. Jag drivs hela tiden av att utvecklas men undrar om jag kommer bli stolt över något jag gjort inom en snar framtid. Tyvärr går jag ofta vidare direkt till nästa projekt och har lättare att känna stolthet över ett riktigt bra samarbete.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Att få med alla inblandade i ett projekt att prata samma språk samtidigt som vi rör oss mot ett gemensamt mål. Jag är så glad att jag jobbat mycket med andra kreativa som också drivs av resultatet och inte lägger vikten vid vem som gör vad. Sen är det en utmaning för mig att stänga av huvudet på fritiden och inte glida iväg in i jobbprocesser, det är något jag ofta får påminna mig själv om. När jag fick barn och sen dess haft någon runt mig som inte har tålamod att vänta och som gärna avbryter så blev det mycket lättare.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Att sätta av tid till att rita produkter och möbler och dra igång ett sidoprojekt under 2018. Finns det tid däremellan vill jag sätta mig ner och illustrera och se vad det resulterar i.

Har du något du vill tipsa om?

Att även om vägen ibland är lång så betyder det inte att det är fel väg eller att man gått vilse. Att lyssna på rätt människor, inte på de som är bittra, som utrycker sig i avund eller inte vill väl. Och att om man hålls tillbaks av rädsla kanske man ska ignorera den och drivas av att inte veta hur allt kommer bli eller sluta. Att tillåta sig att prova.