Mini-intervju: Micha van Dinther

Micha-van-Dinther-front.jpg

"Ett trettiotal flyttar med några månader upp till några år på varje plats sätter sina spår, på gott och ont. Detta har gjort mig extremt nyfiken på allt omkring mig – människor, platser och företeelser."

 

Det finns vissa människor som du snabbt fattar tycke för utan att ha träffat personen i fråga – Micha van Dinther är en sådan. Han är designskribent och art director till yrket och driver tillsammans med sin sambo Magnus Wittbjer livstilsbutiken TypeO som ligger till grund för vår första kontakt. Genom några få mail med några fler välformulerade ord har en intressant person – som ger av sig själv och ser andra – trängt igenom. Det råder heller inga tvivel om att Micha förstår design och inredning på ett djupare plan samtidigt som han har förmågan att förmedla och göra något konkret av kunskapen. Som vi ser det är en stor del i detta att han har ordets gåva men också att han tycks vara vaken för nya intryck och har drivet med stort D. Förutom artiklar för välrenommerade tidningar och öppnandet av TypeO, återspeglas detta i Micha och Magnus varma och stilsäkra hus i Skåne. Gör dig redo för att möta en person med en spännande historia och ett starkt nu.

Site - Micha van Dinther / Instagram - Micvan / Shop - TypeO / Instagram - TypeO

 

Vem är Micha van Dinther?

Jag tror att min uppväxt är att tacka (och ibland klandra) för den jag är idag. Jag är den äldsta av fyra syskon och uppvuxen med en resväska i handen, då mina föräldrar – unga och nyfikna kristna missionärer – drog runt mig och mina syskon till världens alla hörn. Vad som fick plats i resväskan var bokstavligen mina ägodelar. Ett trettiotal flyttar med några månader upp till några år på varje plats sätter sina spår, på gott och ont. Detta har gjort mig extremt nyfiken på allt omkring mig – människor, platser och företeelser. Jag beskrivs ofta som glad, öppen och integritetsfull av andra. Mina nederländska gener gör att jag har ett uselt pokerface – vad jag tycker om något märks lång väg – och jag har en inbyggd rastlöshet som jag skyller på det ständiga runtkuskandet, som fortsätter än idag.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag? 

Som trettonåring började min bror Jefta (som numera är urduktig koreograf och dansare) dansa och jag fattade tidigt tycke för möjligheten att uttrycka mig konstnärligt. Dansandet ersattes så småningom av ett intresse för grafisk design och design. Jag pluggade tidningsdesign på Berghs och satt under många år på olika byråer och magasin och gjorde form. Startskottet till den sjukt stökiga och spännande villervalla av uppdrag jag gör idag var en grå och regning söndag då jag bara fått nog av jobb som inte gav något kreativt utlopp. Jag knåpade ihop några korta texter (nytt område för mig på den tiden) och skickade in min dåvarande favorittidning. Från redaktören fick jag följande svar: ”Bra skrivet, detta vill jag publicera. Men vem är du?” The rest är liksom history, där och då insåg att jag kunde forma min egen framtid, skapa min egen arbetsbeskrivning. Jag har lärt mig att vara (relativt) orädd, bara göra det – och det är förvånansvärt sällan jag får ett nej på mina många galna idéer.

Vad driver dig i ditt arbete?

Mötet med andra kreatörer, något som – när det klickar – ger mig sjukt mycket energi. Nyfikenhet och att få glänta på dörren till okända världar, platser och pannben, vilket är min enskilt största anledning till att jag skriver artiklar. Att få göra roliga saker, kort och gott. Men det här med drivkrafter är intressant, jag har insett att även farhågor kan driva mig. Min rädsla att vara tönten, outsidern – vilket jag som tonåring alltid kände när vi flyttade så mycket och att jag alltid var den som var felklädd och hade bonnigast frisyr – gör att jag kompenserar än idag. Det tar sig i uttryck att jag har stenkoll på trender, koncept, designers, allt det senaste … saker jag nu livnär mig på.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Att finna balans i tillvaron. Jag arbetar en hel del på Malmö-byrån Final Content, där jag både skriver och formger. Resterande dagar tillbringas antingen i hemmakontoret här i Hunnestad eller på resande fot, där jag varvar formgivning av allt från grafiska profiler med författandet av artiklar för magasin som Wallpaper*, Dwell och Condé Nast Traveller. Arbetet med TypeO eskalerar – Magnus Wittbjer, min sambo och partner in crime kring TypeO, och jag gör djupdykningar i samband med något av våra TypeOrary-event. Så min tillvaro blir minst sagt lätt splittrad och samtidigt försöker jag få mer tid över till friluftsliv och umgänge med vänner och familj.

I din karriär, vad är du mest stolt över?

Varje milstolpe är en miniseger och ända sedan femtonårsåldern har jag formulerat sådana hemliga drömmål i huvudet. Att komma in på Berghs var ett, att börja skriva för Wallpaper* var ett annat. Grundandet av TypeO är ytterligare en dröm som går i uppfyllelse.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Långsiktiga framtida drömmar håller jag för mig själv, folk skulle tro att jag har hybris om de fick veta ... Haha! Men ska jag försöka sammanfatta Magnus och mina drömmar kring TypeO så är det att fortsätta utveckla konceptet till att vara en relevant aktör som ger duktiga kreatörer en plattform men som även ger utomstående en möjlighet att connecta med dem. Det är mötet mellan människor som är det intressanta för oss.

Har du något du vill tipsa om?

Om jag får ägna mig åt lite ’shameless self-promotion’ så skulle jag vilja tipsa om våra TypeOrary-event. Som namnet antyder så är händelserna temporära och sprids ut geografiskt och över året. Den första pop-upen var i vårt eget hem i påskas – under det kommande året har vi planer för några till. TypeOrary 2 är i Malmö i december och sammanför italiensk ’sprezzatura’ med vår estetik i herrmodebutiken Per Ljung.

Stockholmare, vi har inte glömt bort er! Under Stockholm Furniture & Light Fair 2018 och Stockholm Design Week 2018 skapar vi, tillsammans med vintagehandlaren Temporärt, ett designuniversum som sammanför en rad olika kreatörer och sinnen under samma tak. Missa inte middagsklubben som dyker upp under vissa kvällar. Håll koll på TypeO Journal (http://journal.typeo.se) för alla detaljer.