Mini-intervju: Nikodem Calczynski

Skärmavbild-2018-03-07-kl.-17.44.28.png

"Jag är stolt över att endast tillåta mig arbeta med personer jag älskar och bygga min verksamhet baserad på genuinitet, kärlek och magkänsla."

 

Nikodem Calczynski är grundaren bakom butiken Odem Atelier som säljer konsthantverk på nätet. Av ren nyfikenhet och med ett stort intresse för inredning har Nikodem lyckats bygga upp en plattform med ett helt eget språk - en stor inspirationskälla för många av oss inredningsfanatiker. Hans styrka är hans fantastiska förmåga att välja ut och handplocka det unika och paketera det på ett fint sätt. Under ett och samma tak har han samlat både internationella konstnärer och kända namn vars skapelser finns med i samlingen av objekt. Nikodem menar att varje unik del ska tala för sig själv, höja ett rum och framkalla känslor som att den har en egen personlighet - något som fort blir tydligt om du överblickar sortimentet. I urvalet av de saker han säljer ryms smakfulla inredningsdetaljer, bruksföremål, keramik och antikviteter som var och en har ett tydligt och vackert uttryck. När vi träffades under ett event för ett tag sedan kunde vi inte annat än att bli inspirerade av personen bakom allt detta. Den värme och sprudlande personlighet som Nikodem besitter lyser verkligen igenom och tycks prägla allt han gör. Därför tror vi på en lyckosam fortsättning för varumärket och hoppas innerligt att en fysisk butik inte ligger långt borta i tiden. Trevlig söndag!

Site - Odem Atelier / Instagram - Odem Atelier

 

Vem är Nikodem Calczynski? 

Jag är en glad och snäll person som tänker stort och älskar utmaningar. All form av utveckling känner jag är superviktig och gör mig glad. Jag är en entreprenör som i dagsläget säljer unika inredningsdetaljer, bruks- och konstföremål.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

Nyfikenhet, experimentering och ett öppet sinne. När jag var barn ville jag bli arkeolog, tanken av att hantera unika föremål med så mycket att berätta tilltalade mig. Jag föll för konst, form och speciellt keramik. Undermedvetet så ville jag nog bara omringa mig med föremål som gav mig glädje, detta vävdes ihop med en affärsidé som tillåter andra människor göra samma sak.

Vad driver dig i ditt arbete? 

Samtal med konstnärer, upptäckandet av unika föremål och själva skapandet är det som ger mig energi. Att samtidigt tillåta människor runtom i världen få känna en liknande lycka och kärlek inför objekten som jag gör känns underbart.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Att inte sväljas av det man skapar och ta sig tiden att njuta av livet. När man brinner för det man gör och jobbar mot höga mål är det lätt att ta sig själv FÖR seriöst och glömma bort att vara medveten under resan.

I din karriär, vad är du mest stolt över?

Jag är stolt över att endast tillåta mig arbeta med personer jag älskar och bygga min verksamhet baserad på genuinitet, kärlek och magkänsla. Jag är stolt över att ha skapat en plattform som ger mina kunder och de konstnärer jag jobbar med friheten att uttrycka sig i.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Just nu drömmer jag om ett stort och unikt space i Stockholm där jag får skapa min egna värld och visa objekten den respekt de förtjänar. Sedan vill jag ta det konceptet till storstäder internationellt och bara fortsätta upptäcka, experimentera och skapa.

Har du något du vill tipsa om?

Missa inte utställningen UrglansGalleri Sebastian Schildt 10-31 mars. Det är en samutställning med två av Sveriges mest intressanta samtida konstnärer Ellen Ehk Åkesson (keramiker) och Olle Olls (silversmed).

För de som vill starta något nytt: Vid uppstart är det är enkelt och känna att man har det svårt och är ensam men ser man sig omkring märker man att alla som byggt något har tagit sig igenom precis samma hinder och då blir allting helt plötsligt mycket enklare. Den tanken gav mig så mycket energi och självförtroende i början.