Mini-intervju: Pia Wallén

Designern Pia Wallén har varit verksam sedan tidigt 90-tal och gjort avtryck i både inrednings- och modevärlden. Hon har ett tydligt språk som andas minimalism, elegans och tidlöshet vilket gör att hennes design är ständigt aktuellt. Något som fascinerar oss med Pias skapande är hennes sätt att kombinera traditionellt hantverk och kvalitet med ett modernt uttryck. Designklassikern Crux Blanket från 1991 illustrerar detta på ett bra sätt med sitt naturnära material och grafiska mönster som inte lämnar någon oberörd. Vi gillar hur hennes design känns enkel och självklar samtidigt som den innehåller överraskande element som får ögat att stanna upp. Spänningen som uppstår i hennes objekt mellan mjuka material och djärva mönster med effektfull kontrast är minst sagt en humörhöjare. Som du säkert förstår av den här inledningen är vi glada att just Pia har valt att svara på våra frågor söndagen till ära. Vi ser fram emot att följa hennes fortsatta arbete med design som skyndar långsamt och överraskar stort.

Site - piawallen.se / Instagram - piawallen

 

Vem är Pia Wallén?

Jag är en kvinna som har utbildat mig i Mode på Beckmans Designhögskola. Jag arbetar med en kollektion i mitt egna varunamn och med uppdrag för olika designföretag.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

Startpunkten var min utbildning på Anders Beckmans skola där jag gick Modelinjen. Något år efter Beckmans fick jag Moderådets Designpris som blev början till arbetet med en egen kollektion av plagg och produktion. Då arbetade jag främst med stickat och valkat, jaquardstickad trikå och quiltade tekniker inom mode.

Vad driver dig i ditt arbete?

Det som driver mig i mitt arbete är nyfikenhet och passion. Jag tycker också om överraskningen när utförandet av en idé blir intressantare än vad jag kunnat föreställa mig.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Tid att fokusera mer på mitt skapande design arbete. I och med att jag driver ett design bolag med designutveckling, produktion och distribution är min utmaning tid och fokusering.

I din karriär, vad är du mest stolt över?

Gällande produkter är det Crux Blanket från 1991 och Slitz Bracelet från 1997 som jag har använt nästan dagligen sedan dess. Jag är stolt över kvaliteten på tillverkning och material men även formen som blivit tidlös. Min senaste kollektion av filtar är också något jag är stolt över. Det är en fröjd att samarbeta med företag som besitter en excellent tillverknings- och materialkunskap.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Jag uppskattar att arbeta både med produktion och med hantverkare och hoppas kunna fortsätta med mina gamla upparbetade kontakter samt realisera nya utmaningar inom båda dessa områden. Jag vill arbeta för en fortsättning av projekt och nya samarbeten med likasinnade kreatörer.

Har du något du vill tipsa om?

Ha tillit. Lyssna in andras råd och synpunkter men ha tillit till din intuition och förmåga.