Trenderna vi inte vill vara utan 2018

Skärmavbild-2018-02-20-kl.-19.52.01.png

 

 1. Kreativ make-up: Eyeliners i udda färger eller kanske en silvrig applikation på kinden? I kontrast till att förhöja och försköna med skuggor på de rätta ställena gillar vi när smink blir till ett lekfullt utropstecken med attityd.
 2. Voluminöst mode: Vi ser många överdelar där mycket luft vispats in under tyget och vi gillar det skarpt. För övrigt verkar den markerade midjan komma tillbaka alltmer vilket hjälper till att framhäva det voluminösa. Det tjusiga modemärket Totême visade tydligt prov på detta under sin exklusiva AW18 visningBukowskis under modeveckan.
 3. Lurviga möbler: Fåtöljer och stolar fortsätter att dyka upp i mjukt omfamnande textilier där den ena är lurvigare än den andra. Snyggt som tusan till det mesta, i synnerhet genomtänkt design med rena linjer. Tipstack till Lotta för just denna fåtölj signerad Jean Royère! (Se även nr 16)
 4. Ton-i-ton: En enhetlig färgskala som går ton-i-ton på möbler, detaljer och textilier är spännande i våra ögon även detta år. Här fint illustrerat av stylisten Gitte Kjaer tillsammans med AD Therese Sennerholt och fotograf Mikkel Mortensen för Bolon.
 5. Textilkonst: Målad konst i all ära men när en kreativ själ har fått gå lös och skapa konst av textil händer något speciellt. Textilkonst mjukar även upp hårda och kala väggar på ett fantastiskt fint sätt.
 6. Formsäkra matlagningskärl: På senaste tiden har vi stannat upp och beundrat diverse stekpannor och grytor allt oftare. Industridesigners och annat inblandat folk verkar inte ligga på latsidan.
 7. Handgjorda möbler: Skulpturala möbler i trä sköljer över oss som en härlig våg just nu. Fab! Det här handgjorda sidobordet i rökt ek från Matti Carlson är ett bra exempel på det.
 8. Örhängen i sten och keramik: Trots avsaknaden av fasettslipat bling får det vi pryder öronsnibben med gärna synas - och det med besked! Materialen på tapeten är sten och keramik medan formen är rundad och enkel.
 9. Konst med struktur: När färg eller gips i princip får ta över en målarduk på egen hand och i riklig mäng kan oväntade mönster uppstå. Vi fortsätter att förundras under 2018!
 10. Glaskonst: Det har väl knappast undgått någon att glas i allsköns former får välförtjänt uppmärksamhet. Vi förälskade oss i både ett och annat objekt under designveckan som fick följa med hem.
 11. Pinniga lampor: I brist på bättre ordval får pinniga lampor bli benämningen för alla bordslampor och takpendlar som har denna enkla form. Snyggt som tusan!
 12. Böljande former: Precis som modet gärna får vara voluminöst och tilltaget tycker vi om när möbler tar ut svängarna. Att vikväggen är hett villebråd vet de flesta men en böljande rumsavdelare är snäppet varmare - här Kolonn i design av Lisa Lindh och Klara HedengrenBeckmans Designhögskola.
 13. Ryggsäck: Vi har sett dem ett tag nu men vi väljer att slå ett slag för ryggsäcken som finns i en mängd fina varianter och räddar våra ryggar från att bära fel.
 14. Putsade ytor: Nej, vi pratar inte om städning utan putsade väggar, tak och golv. Av någon anledning kan vi inte få nog!
 15. Skulpturer: Vi fascineras ständigt av alla duktiga keramiker och andra hantverkare där ute som skapar otroligt vackra alster. I många fall tycks föremålen ha ett liv för sig själva för att de är så uttrycksfulla.
 16. Se punkt nr 3 - bild via.
 17. Plexiglas: Det finns många spännande produkter gjorda av återvunnet plexiglas. Tavelramar och smycken (som i vårt exempel) har fångat vår uppmärksamhet på sista tiden. Det ser lätt, fräscht och lite kaxigt ut.
 18. Kök i trä: De minimalistiska köken med släta luckor har slått sina säckar ihop med de rustika träköken och bildat en fantastisk kombination. Raka linjer, funktionellt och trä, trä och åter trä går melodin. Såpad ask, mörkbetsat, rökt ek - ja listan kan göras lång med både material och våra lovord.