Mini-intervju: Karin Sköldberg

Karin-Sköldberg.jpg

"Det går absolut att förena nytta med nöje, och det är viktigt att det alltid finns personlighet, passion och närvaro i det man gör. Att vara öppen för nya vägar och inte fastna i gamla hjulspår."

 

 

Karin Sköldberg är framgångskvinnan bakom PR-byrån Trendgruppen PR i Stockholm. Efter många års erfarenhet av inredningsbranschen har Karin lyckats håva in några av marknadens ledande företag under sitt tak som exempelvis Dux, Iittala, Rörstrand, Alcro samt Swedese och har dessutom kompetensen som behövs för att lyfta fram sina kunder i rampljuset. Tillsammans med sitt team styr hon upp otaliga skräddarsydda events med fingertoppskänsla vilket placerar dem som en av de bästa i genren. De jobbar även hårt med att informera oss om de hetaste nyheterna som rör deras kunder - alltid proffsigt förpackat i ord och bild. I detta lyckas Karin behålla ett elegant lugn och en vänlighet mot alla hon möter och det i kombination med hårt arbete tycks löna sig. I höstas öppnade de upp portarna till storsatsningen Space thirtysix - ett nytt showroom och kontor på Wallinggatan 6 i Stockholm där de numer huserar. Renoveringen och designen av utställningslokalen står ingen mindre än inredningsarkitekten och formgivaren Anya Sebton för som är en av våra absoluta favoriter. Under designveckan som går av stapeln om en dryg vecka kommer vi säkerligen få se många glimtar därifrån och det ser vi såklart fram emot! Hoppas ni alla har en skön söndag och gillar dagens läsning. 

Site - Trendgruppen / Instagram - Karin Sköldberg

 

Vem är Karin Sköldberg?

En kreativ, driven entreprenör som älskar design! Jag driver sedan 2007 PR-byrån Trendgruppen PR som har spetskompetens inom inredningsdesign. I mitt jobb förenar jag mitt största intresse med min yrkeskompetens. Jag kommer från Småland och har stort engagemang för konsthantverk och det genuina. Privat: Bor i hus med man och tre barn.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

Det ena är min bakgrund inom den svenska glasindustrin (Orrefors och Kosta Boda) där dåvarande PR-chefen och även dåvarande vd:n gav mig stort ansvar och spelutrymme att skapa en professionell plattform inom PR och marknadsföring. Den andra är Stefan Nilsson, min tidigare affärspartner på Trendgruppen. Hans sätt att driva företag och se på saker har påverkat mig jättemycket – vår affärsidé ”att ha roligt” präglade såklart hur vi drev vårt företag. Det går absolut att förena nytta med nöje och det är viktigt att det alltid finns personlighet, passion och närvaro i det man gör. Att vara öppen för nya vägar och inte fastna i gamla hjulspår.

Vad driver dig i ditt arbete?

Kundnyttan kombinerat med nyfikenhet! Att göra ett bra jobb för våra kunder är a och o. Att alltid förbättra sig, utforska nya tillvägagångssätt. Utan nyfikenhet skulle vi inte utvecklas. Utan nyfikenhet skulle vi heller inte träffa nya människor och skapa nya relationer.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Själva företagandet, att gå från enmansföretag till ett bolag med tio anställda och två praktikanter har varit en utmaning. Trendgruppen har vuxit organiskt, jag har inte haft som mål att driva ett stort företag, snarare att arbeta med det jag tycker om och är bra på. Men kunderna har strömmat till och valt att stanna vilket är väldigt roligt. Nu är vi inne på vårt elfte år, vi har en office manager, tydlig ansvarsfördelning och ett superbra team. Jag har insett att jag inte kan göra allt själv – och inte heller behöver göra det.

I din karriär, vad är du mest stolt över?

Bra fråga! Den fick mig att stanna upp ett ögonblick och reflektera. Jag är mest stolt över hur jag lyckats få Trendgruppen att växa och få den plattform vi har idag, att vi levererar resultat till våra kunder och att jag har ett team som är så bra! På det materiella planet är jag jättestolt över vårt nya, fantastiska kontor och utställningslokal – det är lite ”nypa-sig-i-armen”-känsla när jag låser upp på morgonen och ser tre våningsplan som tillhör Trendgruppen PR! Sen är jag extremt stolt över alla de kunder som har valt att anlita oss, från Royal Copenhagen som anlitat oss sedan 2008 till den allra senaste som är Dux.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Jag har en massa idéer för vår lokal Spacethirtysix! Det är en fantastisk galleriyta med sex meter i takhöjd och underbar arkitektur som bara väntar på att användas av olika utställare och lanseringsevent. Sen vill jag fortsätta utveckla Trendgruppens erbjudande. Det är en spännande tid vi lever i med digitalisering av vår omvärld och ett nytt medielandskap, där är vi redan i framkant och det vill jag fortsätta utveckla.

Har du något du vill tipsa om?

Hårt arbete lönar sig, det finns inga genvägar. Man kommer långt med humor och vänlighet, livet är för kort för att inte försöka ha roligt på vägen. Och att aldrig göra något av gammal vana eller för att det är bekvämt. Eftersom Stockholm Design Week är på ingång vill jag även tipsa om några ”must see”. Jag ser mycket fram emot Iittala Design Talk, som tar upp frågan om hur färg påverkar våra liv  på ett djupare plan. Sen har vi en massa spännande produktlanseringar på mässan: Swedeses monter lär bli något utöver det vanliga, Articles också superspännande med nyheter av Carina Seth Andersson och Anna von Schewen och även Domo Design med ett mycket fint färg- och stylingsamarbete med Sundling Kickén!! Årets snackis blir nog Lotta Agatons utställning för DUX på Scenkonstmuseet – den är också öppen för allmänheten fredag-lördag vilket är kul att tipsa om (öppen för bransch och press hela veckan). Och håll ett extra öga på Thomas Sandell, aktuell både för Habo Selection och Swedese, och Monica Förster, aktuell både för Swedese och Marrakech Design.