Mini-intervju: Lotta Agaton

Lotta-Agaton-front.jpg

 "Vi lever i en tid där inga yrken är heliga, där ”alla kan allt” och vad man sätter för titel på visitkortet är ibland mer grundat på feeling än erfarenhet."

 

Hon är aktuell med inredningen av Rörstrand/Ittalas första concept store på Stureplan och har en rad imponerande uppdrag bakom sig. Lotta Agaton är vid det här laget stylisternas stylist - något som inte enbart beror på lång erfarenhet. Hon tycks ha en kärlek till det hon har framför sig när hon skapar för resultatet har alltid en underliggande värme och en finstämd balans. Lotta vet även hur tingen ska kombineras för att få till ett djup i uttrycket och den där poesin som får betraktaren att stanna upp. Förutom det ovan nämnda tror vi att en stor anledning till hennes framgång är hennes sinne för tidlös kvalité som kryddas med att hon håller sig à jour och tänjer gränser. Vad gäller det senare är Lottas blogg ett tydligt exempel på detta. Där får läsaren ta del av hennes estetiska tankevärld och var hon är på väg genom text och bilder som pekar mot framtid. Lotta är med andra ord en inspiratör av rang och sätter vindriktningen för mycket av det som rör inredning i vårt avlånga land. Efter att ha tagit emot hennes svar har vi även fått bekräftat att hon är en reflekterande person med karaktär och fokus. Att hon är spot on i sina observationer kring stylistyrket och branschen i stort blir också tydligt. Det är alltså inte konstigt att vi frågade Lotta om hon ville bli vår lucka 24. God jul allesammans!

Site - Lotta Agaton Interiors / Instagram - Lotta Agaton Interiors

 

Vem är Lotta Agaton?

Jag arbetar som inredare och inredningsstylist i mitt egna bolag Lotta Agaton Interiors. Jag är passionerat besatt av allt jag tycker är vackert och drivs av att hela tiden hitta nya saker, uttryck och att göra fint. Jag älskar att laga mat och har en stor familj och ett stort umgänge men är en ganska privat person. Det man ser och förknippar mig med är nog mest mig i min yrkesroll och där är jag väldigt fokuserad, ambitiös och ibland överdrivet perfektionistisk. Privat är jag desto mer oorganiserad, där bokar jag inte heller upp så mycket utan gillar att göra saker spontant, för mig är det en nödvändig kontrast till min väldigt uppbokade jobbvardag.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

1999 blev jag tillfrågad om jag ville vara med och starta tidningen Residence, jag arbetade där som redaktionschef och stylade i stort sett hela tidningen själv i fyra år, det blev min startpunkt som stylist och det har också varit en hård men ovärderlig skola för mig.

Vad driver dig i ditt arbete?

Jag skulle säga att min största drivkraft verkligen är att göra fint men även att göra skillnad. Att få kliva in i ett projekt och hjälpa ett företag att skapa ett eget uttryck och att hjälpa varumärken att nå ut och att sälja sin produkt är verkligen något jag brinner för oavsett om det gäller att skapa en inredning eller bilder. Väcka gamla slumrande varumärken, kicka igång nya eller skapa en vacker miljö där folk ska vilja vara, jag tycker att allt är lika roligt och älskar verkligen mitt jobb.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Att jag ibland måste sätta mig själv åt sidan, att vara stylist eller inredare är faktiskt ett serviceyrke. Det handlar inte om att jag ska förverkliga mig själv utan att kunderna ska få det de behöver och efterfrågar och det är mitt jobb att leverera det så fint jag kan. Ibland innebär det att göra något som inte är precis så som jag egentligen skulle vilja göra det och det är alltid en utmaning.

I din karriär, vad är du mest stolt över?

Jag är stolt över att jag ofta vågar prova nya saker och att jag nästan alltid litar på min magkänsla och det den lett mig till. Jag startade Residence fast jag inte kunde tidningsbranchen, startade min blogg när det fortfarande ansågs ”fult” att blogga, hållt stylist kurser på Beckmans, gjort böcker, haft butik och nu senast startat upp en inredningsstudio med heltidsanställda inredare för att kunna ta mig an större och fler kunder. Det är alltid läskigt att prova nya saker och att kliva utanför sin comfort zone men också otroligt givande.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Jag tror nästan alla i era intervjuer har svarat att inreda ett hotell... men eftersom jag har rest så mycket i så många år och är otroligt petig med vilka hotell jag bor på så måste jag nog jag också svara att jag drömmer om att inreda det ultimata hotellet - med rum så härliga att man inte längtar hem (och alltid dubbla eluttag bredvid allasängar). Bortsett från det så är jag redan så otroligt tacksam över de jobb, kunder och personer som jag har förmånen att få jobba med, så jag kan faktiskt inte önska så mycket mer.

Har du något du vill tipsa om?

Vi lever i en tid där inga yrken är heliga, där ”alla kan allt” och vad man sätter för titel på visitkortet är ibland mer grundat på feeling än erfarenhet. Mitt tips är fokusera på vad du faktiskt är duktig på och har fallenhet för, det är inte alltid samma sak som vad man vill vara duktig på tyvärr. Jag är själv väldigt sträng mot mig själv när det gäller just det här och tackar till exempel alltid nej till att formge saker eller hålla föreläsningar för det finns det så många som gör det bättre än jag och som faktiskt har just det som sitt yrke. Annars finns nog tyvärr inga genvägar till något yrke tyvärr mer än att hard work pays off.

Kram och god jul!