Mini-intervju: Mike Karlsson Lundgren

Mike-Karlsson-Lundgren-front.jpg

"Jag drivs av ett starkt behov av att vara kreativ. Jag ”ramar” ständigt in det jag ser med ögat eller bygger upp scenarion och stilleben av minnen, ljus och skugga."

 

Fotografen Mike Karlsson Lundgren är en relativt ny upptäckt för oss. Det var i minglet på Residence Stora Formpris som vi blev tipsade om honom i ett samtal om våra mini-intervjuer. Med facit i hand var det inget dåligt tips! Mike fotar interiör, mat, platser och människorna som hör dit på ett otroligt målande sätt. I många fall är det lätt att tro att han jobbar med en pensel snarare än en kamera då hans bilder har den där extra dimensionen som en målning ofta har. Mike fångar stämningar på ett häpnadsväckande sätt och lyckas på något vis göra poetisk konst av en lök. Han verkar se det vackra i det anspråkslösa och plockar fram det med hjälp av ljus, mörker och finess. Även de människor han har fotat tränger igenom bilderna med personlighet, värme och styrka vilket gör att ögat gärna dröjer sig kvar vid porträtten. Rörelse, rymd och de allra minsta detaljerna - han ringar in det mesta och gör det med omsorg. För dig som vill se Mikes arbete i tryck rymmer senaste My Residence en finstämd bildserie som han fotograferat. Det har varit intressant att får veta mer om denna begåvning och vi hoppas att du ska tycka det med. God läsning!

Site - Mike Karlsson Lundgren / Instagram - Mike Karlsson Lundgren

 

Vem är Mike Karlsson Lundgren?

Jag är fotograf och bor med min make och vår hund i Stockholm och på Österlen. Min passion är att se och göra bilder, oftast med fokus på miljöer, inredning, stilleben, mat och trädgård (allt som jag tycker om att göra i livet helt enkelt!), men även porträtt på människor som intresserar mig och framförallt vad de gör – hantverk, formgivning, mode och film.

Jag växte upp i en liten by, ensligt beläget i Norrland och flyttade så snart jag kunde ut i världen. Under mina 20 år i städerna Paris, New York och Berlin, har jag mött och haft nära kreativt samarbete med fina, talangfulla människor. Den lärdomen och erfarenheten har i stort format mig till den jag är.

Vad skulle du säga var startpunkten för där du är i din karriär idag?

Som ung ville jag jobba med scenografi för film och teater men så upptäckte jag bilder i mode, och inredningsmagasin. Jag blev förförd och nyfiken på hur de här ”bildvärldarna” byggdes upp och som 24 åring flyttade jag till Paris för att under många år hjälpa till med idéer och styling för de stora modemagasinen. Jag närde nog länge en lust att själv fotografera men det var relativt sent i min karriär som en kollega (och mentor) sa de förlösande orden – ”Mike varför sadlar du inte om och blir fotograf?”. Tack Pia!

Vad driver dig i ditt arbete?

Jag drivs av ett starkt behov av att vara kreativ. Jag ”ramar” ständigt in det jag ser med ögat eller bygger upp scenarion och stilleben av minnen, ljus och skugga. Jag beundrar och har stor respekt för dem jag samarbetar med - både i processen att göra bild och med dem som tar hand om och förvaltar bilderna.

Vad är din största arbetsrelaterade utmaning?

Just nu tycker jag bara att allt är roligt, även utmaningarna! Det är en stor lycka att få jobba med att göra bild och en utmaning är att hitta rätt plattformar att få verka, hitta balansen, behålla sin egen ”point of view”, sitt uttryck och samtidigt leverera det som förväntas. Det rätta redaktionella samarbetet med en tidning som förvaltar ens bilder är värt enormt mycket!

I din karriär, vad är du mest stolt över?

I min karriär har jag samarbetat mycket och nära med andra skickliga kreatörer och jag är mycket stolt över de relationerna. Jag tycker det är viktigt att vara lyhörd och ödmjuk men också att lyssna på sig själv. Jag har en stark magkänsla som jag nästan alltid följer och jag har aldrig varit rädd att kasta mig ut och följa det som känns rätt och riktigt.

När det kommer till ditt arbete, vad drömmer du om just nu?

Min önskan är att få fortsätta att samarbeta med talangfulla, inspirerande människor, resa och upptäcka, att fortsätta se världen och att få fånga den i bilder. Förverkliga några idéer om bokprojekt. Jag känner mig väldigt tacksam över att få kalla det jag älskar att göra för ett jobb.

Har du något du vill tipsa om?

Min erfarenhet och rekommendation är att alltid lära sig och vara trygg i sitt hantverk. Lyssna och lära av sina vänner och samarbeten. Följa magkänslan, inte vara rädd för att försöka, kanske blir det inte exakt som tänkt men man utvecklas alltid!